Råd og tips

957 59 375

Åpent hverdager 10-17 Lørdag 10-14. m det skulle skje avvik i åpningstidene blir det lagt ut på vår FB side

HUND

Generelle råd om stell

 

Hundens behov for stell avhenger av rase og om hunden har kort eller langt hår eller trimmes. Når du kjøper valp, bør oppdretteren gi deg klare veiledninger om hvordan du skal stelle hunden.

 

PELSSTELL

 

Plei hundens pels med regelmessig kjemming og børsting. Hvis hunden er skitten, må den bades. Bruk hundesjampo og balsam. De fleste hunder kan sjamponeres hver fjortende dag uten at dette skader huden.

 

Kontroller hundens pels minst én gang i uken med tanke på udyr, sår, eksem osv. Kontroller potene for sprekker, sår osv. Klipp hundens klør regelmessig og etter behov. Enkelte hunders klør må klippes hver annen til tredje uke.

 

REGELMESSIG TANNSTELL

 

Enkelte mindre hunderaser får tidlig tannstein, av og til allerede under det første leveåret. Venn hunden tidlig til at du titter etter og holder på med tennene dens. Børst tennene til hunden minst én gang i uken. Kontakt veterinæren hvis det finnes tegn til tannstein.

 

Kontroller øynene, de skal ikke renne eller være betente. Kontroller ørene, de skal være rene og uten voks. Rykk eller klipp bort eventuelle ørehår som tetter til hørselsgangen.

 

KONTROLLER HUNDENS VEKT

 

Unngå overvekt, overvekt er farlig og kan forkorte livet. Hold oppsyn med hunden, og ha den i bånd. Da reduseres faren for at den skal bli påkjørt. Vær forsiktig under møte med andre hunder, da det er vanlig med bittskader.

 

Hold oppsyn med hunden, slik at den ikke kan få i seg noe farlig og rammes av mageinfeksjoner. Hvis hunden likevel rammes, skal du kun gi den drikke de første dagene.

 

Ha et husapotek for hånden til førstehjelp. Apoteket skal blant annet inneholde plaster, kompresser, gasbind, desinfeksjonsmiddel og flåttfjerner.

 

Informasjon hentet fra agria.no

 

 

Katt

 

Halsbånd:

 

Kjøp kattehalsbånd med sikkerhetslås (ikke strikk) om du har en katt som er ute. En katt smyger seg rundt for jakte/leke og er derfor fort at den blir hengende fast i f.eks en kvist. Om du da har halsbånd med sikkerhetslås, vil låsen åpne seg og katten komme seg løs.

 

Kattemynte:

 

Kattemynte er en plante som mange katter liker veldig godt. Mange undrer seg hvorfor kattene til naboene kommer hen i deres hager. Dette kan rett og slett være fordi du har plantet kattemynte. Kattemynte brukes i mange leker til katten. Planten er da blitt tørket og kuttet opp. Om du vil at katten skal kose seg og leke kan du prøve kattemynte. Fungerer ikke på alle, men veldig mange. Kan også brukes ved f.eks kjøreturer til dyrlegen. Dette kan få katten til å få en litt mere hyggelig biltur.

 

16 råd og tips om Katt

 

1. La katten få undersøke deler av huset i fred og ro de første dagene. Ikke hele huset, men litt av gangen. Det er mange nye lukter og rare ting å forholde seg til så alt på en gang kan bli overveldende for katten.

 

2. Ikke kast deg over katten med kos og klapp. La katten komme til deg når han er klar for å hilse på deg.

 

3. Har du andre katter og dyr: Ta dem ut på andre rom så katten blir kjent med luktene deres i fred og ro, og lagt sine lukter oppå deres. La dem være adskilt de første dagene og bare snuse på hverandre via dørsprekken. Når de møter hverandre for første gang – vær tilstede. Først når du er sikker på at de ikke kommer til å sloss, kan du forlate dem alene.

 

4. Ikke overse katten/dyrene du hadde fra før. Dyr føler sjalusi som oss, og det gjør vondt. Gi minst like mye oppmerksomhet til de som var der først som til den nye.

 

5. Det kan være skummelt å flytte til nytt sted. Ofte kan katten få litt “feriemage” et par dager. Det er helt vanlig.

 

6. Katten må alltid være inne i minimum 4 uker i nytt hjem for at den skal føle at “her bor jeg” – og ikke begynne å vandre på jakt etter tidligere bosted når han kommer ut.

 

7. Katter under 7 måneder skal ikke ut på egenhånd! Katter utvikler ikke retningssans før de er 7-8 måneder og katten vil veldig lett kunne forsvinne, og ikke klare å finne veien hjem igjen.

 

8. Velg kvalitet på kattesanden. Å velge en billigsand fra dagligvaren betyr at du sparer et par kroner der og da, men får ekkel lukt i hele huset. Da blir du sur og lei, og katten kvir seg for å gå der. En kvalitetssand som “klumper” holder huset luktfritt og de varer mye lenger enn de billige.

 

9. Gi gode vaner med det samme. Får katten lov å gå på bordet for han “er jo helt ny her stakkars” vil han fortsette å gå på bordet. Ikke brøl til katten, da blir den bare redd for deg! Si bestemt NEI og løft katten ned fra bordet. Eventuelt bruk en sprayflaske med vann, men da må du spraye mens han gjør noe “ulovlig” – ellers skjønner han ikke hvorfor.

 

10. Katter kvesser klør for å slipe dem, ikke for å ødelegge sofaen din. Kjøp klorestativ med det samme.

 

11. Kjøp kun kvalitetsfôr til katten din. Selv om de er dyrene i innkjøp, er de billigere på sikt. Dessuten er det myyye sunnere for katten din. Spør oss gjerne om råd. Vi bruker kun Royal Canin til våre katter.

 

12. Hvis du vil at katten din skal ha en spesiell favorittplass å ligge/sove; er det lurt å kjøpe catnip-spray og spraye med. Catnip er urter som gjør de fleste katter helt tussete – de eeelsker lukten. Catnip finnes naturlig i naturen og selv løver ruller seg om de finner en catnip urt.

 

13. Ikke gi katten din melk, de fleste katter er laktoseintolerante og får diaré/vondt i magen av det. Gi friskt vann hver dag.

 

14. Sjekk brannsikkerheten i huset ditt når katten er hjemme alene. Sjekk brannvarsleren, at stikk-kontakter er ute og at alle elektriske artikler er avslått.

 

15. Skaff deg en fast kattevakt når du skal bort som daglig kan se til katten inne. Reis nemlig aldri fra katten din utendørs. Eventuelt bruk et kattepensjonat.

 

16. Vær sammen med katten din første gang han er ute hos deg, og la han kun være ute på dagtid! Det er i mørket og skumringen de fleste farlige ulykkene skjer.

 

Informasjonen er hentet fra Dyrebeskyttelsen Aust-Agder , http://www.dbaa.no/

Livlig Froland, Frolandsenteret 3B, 4820 FROLAND  Telefon: 957 59 375

Copyright Livlig Froland @ All Rights Reserved