Hest

Stell

En hest som står på stall må ha daglig stell av pelsen. Dette er en form for mosjon av hud og hårlag. Man bruker flere forskjellige børster for å få av skitt og deretter bruker man myk børste på hestens hode og for å mosjonere huden. Hovene må renses hver dag. Dette er viktig. Stein kan kile seg fast mellom hov og sko, eller skoen kan løsne. Dermed kan hesten lett bli halt.

Man skal alltid kikke nøye over hele hesten for å se etter sår og hevelser. Erfarne hesteeiere lar fingrene gli langs hestebeina på jakt etter unormaliteter. Man ser også på hestens øyne og rundt anal-, vaginal-, penisåpningen for å se etter puss. Hestens tenner må ha tilsyn av veterinær, og ofte må skarpe kanter files ned.

Når hesten går på beite, vil den rulle seg i enga og bli klødd av andre hester – da trenger den ikke strigling. Hester på beite trenger allikevel tilsyn ukentlig slik at eventuelle skader kan behandles av veterinær. Et solid fettlag i pelsen er normalt for en hest, derfor skal den ikke vaskes med hestesjampo for ofte.

Hester skal gå ute flere timer hver dag, enten i store luftegårder hvor de har god plass til å trave og galoppere. Helst skal flere hester gå sammen. Boksen må også stelles hver eneste dag. Møkk og våt flis/halm skal fjernes og erstattes av ny. Hestemøkk må lagres på et forsvarlig sted.

Informasjon hentet fra Dyrenett.no

Comments are closed.